Sukcesy Biologów z Oleckiego LO w finale Konkursu Food Expert

7 marca 2025 r. odbył się finał IV edycji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności Food Expert prowadzonego przez Wydział Nauk Informatyczno- Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży i skierowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych.
Jego celem jest propagowanie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa, jakości, autentyczności żywności oraz systemów, które mają być tego gwarantem.
W eliminacjach konkursowych w I etapie wzięło udział 330 uczniów, reprezentujących szkoły z województw:
- mazowieckiego,
- podlaskiego,
- warmińsko- mazurskiego
Do II etapu- finału zakwalifikowano 107 uczestników, którzy osiągnęli wymagany próg kwalifikacji 75%.
W rozgrywkach finałowych 20 uczniów z kl.2b i 3b uzyskało tytuł finalisty. Pod względem ilości finalistów nasze liceum zajęło niekwestionowane I miejsce, co podkreślił przewodniczący komisji konkursowej.
Opiekę merytoryczną nad uczniami sprawowała nauczycielka biologii Elżbieta Orlik- Gogacz.
Wzorem lat ubiegłych uczniowie otrzymają dodatkowe punkty przy rekrutacji na wyższe uczelnie.
Na szczególne uznanie zasługuje fakt, że tak duża ilość uczniów z klas biologicznych wzięła udział w konkursie i odniosła sukcesy!!!
Gratulujemy, tak trzymać !!!
Dyplomy finalistów oraz zaproszenie do podjęcia studiów na kierunkach Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka otrzymali:
Klasa 2b
1. Lea Bochińska
2. Amelia Cybulska
3. Zuzanna Dobruch
4. Pola Giełazis
5. Weronika Gutowska
6. Marcelina Lewandowska
7. Dominik Nietubyć
8. Kalina Rękawek
9. Michalina Wyszomirska
Klasa 3b
10. Maria Banach
11. Antonina Sołtysiak
12. Aleksandra Kownacka
13.Dawid Bielawski
14.Julia Ćwikowska
15. Aminata Diarra Truszkowska
16. Kamila Dziadolik
17. Maja Predko
18. Zuzanna Wojnowska
19. Patrycja Sowul
20. Weronika Diedik
E. Orlik- Gogacz