Biolodzy z oleckiego LO zdominowali finał konkursu „Food Expert„
7 grudnia 2023 r. odbył się finał III edycji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności ” Food Expert ” prowadzonego przez Wydział Nauk Informatyczno- Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży i skierowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych.
Jego celem jest propagowanie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa, jakości, autentyczności żywności oraz systemów, które mają być tego gwarantem.
W 2-stopniowych eliminacjach uczestniczyli uczniowie z 3 województw: mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko – mazurskiego; ok. 300 uczniów ze 130 szkół.
Młodzież na łomżyńskiej uczelni rozwiązywała testy składające się z 40 pytań.
W rozgrywkach finałowych ok. 90 uczniów osiągnęło punktację umożliwiającą zdobycie tytułu finalisty, w tym z naszej szkoły, aż 21 osób. Pod względem ilości finalistów nasze liceum zajęło niekwestionowane I miejsce.
Dyplomy finalistów, nagrody rzeczowe oraz zaproszenie do podjęcia studiów na kierunkach Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka otrzymali:
Tegoroczni finaliści :
1. Zuzanna Śnieżyńska- kl.4b
2. Karolina Pojawa- kl.4b
3. Magdalena Jurewicz- kl.4b
4. Maja Jeżewska- kl.4b
5. Julita Wróblewska- kl.4b
6. Wiktoria Biehunik- kl.4b
7. Justyna Racis- kl.4b
8. Zuzanna Jarosz- kl.4b
9. Magda Kumkowska- Leonarczyk- kl.4b
10. Malwina Wawrzyn- kl.4b
11. Kaja Zackiewicz- kl.4b
12. Kinga Bukowska- kl.2b
13. Maria Banach- kl.2b
14. Zuzanna Wojnowska- kl.2b
15. Antonina Sołtysiak- kl.2b
16. Aleksandra Kownacka – kl.2b
17. Natalia Standowicz- kl.2b
18. Julia Ćwikowska- kl. 2b
19. Aminata Diarra Truszkowska- kl.2b
20. Kamila Dziadolik- kl. 2b
21. Weronika Kulik- kl. 2b
Wszyscy finaliści wzorem lat ubiegłych otrzymają dodatkowe punkty przy rekrutacji na wyższe uczelnie.
Na szczególne uznanie zasługuje fakt, że tak duża ilość uczniów z klas biologicznych wzięła udział w konkursie i odniosła sukcesy!!!
Gratulujemy, tak trzymać !!!
E. Orlik- Gogacz